"Protož, věrný křesťane, hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, prav pravdu, drž pravdu, braň pravdy až do smrti, neboť pravda tě vysvobodí od hříchu, od ďábla, od smrti duše a konečně od smrti věčné."

*Oslava...*

20. 12. 2008 23:23
Rubrika: Život | Štítky: Ježíš , naše vůle , oslava , pozvani , vánoce

*Oslava...*

 

Malý chlapec zaťukal na okno, ve kterém se svítilo. Otevřela mu mladá žena:

 

„Co chceš?" „Budu mít narozeniny, přišel jsem vás pozvat na oslavu."

„Promiň, ale máme moc práce. Budou Vánoce a já nevím, kam dřív skočit," zněla odpověď.

 

Chlapec šel dál, zazvonil na sousední dveře. Na jeho pozvání uslyšel strohou odpověď: „Kdo jsi? Vůbec tě neznám. Oslava? Musím koupit hromadu dárků k Vánocům, nemám čas na nějaké oslavy."

 

Ani v dalších domech se mu nevedlo jinak. Všude měli spoustu práce a starostí, nikdo neměl čas se zastavit. „Škola! Tam jsou děti a ty jistě rády přijdou," napadlo chlapce. Zašel tedy do školy. Děti zrovna nacvičovaly koledy. *Nám, nám narodil se!* se neslo chodbou a chlapec se potěšeně usmál.

„Oslava narozenin? To zní zajímavě. A bude tam taky diskotéka? A hodně jídla a pití?" děti se předháněly v otázkách. „No..., to zrovna ne," zašeptal chlapec. „A co tam teda bude?" vyhrkla udiveně jedna slečna. „Bude tam ticho, krásný zpěv a já. Budeme spolu a bude nám dobře. Můžeme si povídat o všem, o čem budete chtít. Vždyť to budou mé narozeniny. Bude to hezké, uvidíte." Děti se daly do smíchu: „Takovou oslavu si nech." A pokračovaly v nacvičování koled.

 

Chlapec šel se svěšenou hlavou pryč. Ještě zaslechl jednu učitelku, jak si stěžuje druhé: „Já bych ty Vánoce zrušila. Vůbec nestíhám uklízet a péct, teď ještě ty nácviky s dětmi, doma nervy s manželem..." Malému chlapci vyhrkly slzy. „Tak oni by Vánoce zrušili. Chtěli by zrušit moje narozeniny.

A já se na ně vždycky tak těším. Mám pro lidi připraveno tolik obdarování, ale oni o ně nestojí."

 

Smutně došel až k malé zasněžené chaloupce. „Tak jsi se opět vrátil s nepořízenou, Ježíši?" uvítala jej stařenka. „Nic si z toho nedělej, tak budeme opět slavit spolu jen my dva. Oni ať si slaví *své* Vánoce... "

 

„Je mi lidí líto. Honí se a přitom se těší, až budou svátky pryč. Kdyby přijali mé pozvání, stačilo by tak málo... " „To jsou lidé. Chtějí si vše dělat po svém. Dělají si život složitý, musí mít ve všem jasno a přitom jim nedochází ani to základní - že bez tebe se pachtí marně."

 

Blíží se konec roku a s ním i období adventu, tedy příprava na Oslavu. Zkus se zamyslet, co pro Tebe znamenají Vánoce. Co budeš slavit Ty?

Zobrazeno 1517×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková